Tandenpoetsen, zo doe je dat!

Iedereen weet dat tandenpoetsen erbij hoort. Maar toch zien wij vaak cliënten waarbij duidelijk te zien is dat zij niet op de juiste manier tandenpoetsen. Door je gebit niet op de juiste manier te verzorgen kunnen er ontstekingen, pijn, gaatjes of andere vervelende kwalen ontstaan. Wil je dit voorkomen? Lees dan snel verder en zorg dat je je mond gezond houdt!

Wat is het nut van tandenpoetsen?

De mond staat in verbinding met het hele lichaam en door je tanden te poetsen zorg je voor een goede mondhygiëne. Door je tanden, kiezen en tandvlees gezond te houden hou je jezelf gezond. Want wist je dat aandoeningen welke starten in de mond kunnen zorgen voor problemen in de rest van het lichaam? Bijvoorbeeld wanneer bacteriën uit de mond in de bloedbaan terechtkomen. Bezoek daarom regelmatig de tandarts en houd je mond schoon.

Tandenpoetsen voor of na het ontbijt?

Of je nu voor of na het ontbijt je tandenpoetst, in de praktijk zal het voor de meeste mensen niets uitmaken. Belangrijker is dát er gepoetst wordt!

Echter wanneer je heel veel vruchtensap drinkt bij het ontbijt, is het verstandig is om voor het ontbijt te poetsen. Ook wanneer je in de avond grote hoeveelheden frisdrank drinkt is het verstandig om je tanden daarvoor al te poetsen. Dat komt omdat vruchtensap en frisdrank het glazuur op je tanden verzwakt. Door daarvoor te poetsen met tandpasta met fluoride zorg je voor een extra sterk laagje en bescherm je je tanden tegen de frisdrank.

Hoelang moet je je tandenpoetsen?

Tandenpoetsen zou in principe twee minuten moeten duren. Maar we horen vaak dat dat niet wordt gehaald. Een tip van ons: gebruik een telefoon met stopwatch of gebruik je horloge om zo 2 minuten te kunnen aanhouden. In een elektrische tandenborstel zit deze functie er vaak al in. Zo weet je zeker dat je twee minuten poetst en ben je minder snel geneigd om eerder te stoppen. Je gebit is in te delen in 4 onderdelen, bovenkant, binnenkant, buitenkant en tandvlees. Poets elk onderdeel 30 seconden lang.

Hoeveel keer per dag moet je je tandenpoetsen?

Poets je tanden twee keer per dag. Dat is voldoende! Verdeel dit over de ochtend en de avond. Poets je tanden in ieder geval niet vaker dan 3 keer per dag. Wanneer je je tanden te vaak poetst kan je het glazuur of je tandvlees beschadigen. Dat komt omdat je met een schrobbende beweging poetst en wanneer dat te vaak gebeurt kan dat schadelijk zijn.

Poetsinstructies, hoe kun je het beste je tandenpoetsen?

 • Gebruik een elektrische of zachte tandenborstel en een fluoridetandpasta.
 • Plaats de tandenborstel in een hoek 45 graden richting tandvlees.
 • Indien mogelijk een keer daags de rager gebruiken voor interdentaal te reinigen.
 • Poets de bovenkaak en onderkaak. Denk aan de drie b’s: binnenkant, buitenkant, bovenkant.
 • Als er kiezen ontbreken, poets dan ook tussen de kiezen.

Gebruik een beetje tandpasta ter grootte van een erwt. Dat is voldoende om het hele gebit te reinigen.

Tandenpoetsen bij ouderen, mensen met een beperking en psychiatrische patiënten

Ouderen, mensen met een beperking en psychiatrische patiënten zijn niet altijd in staat zelf goed voor hun gebit te zorgen. De mondzorg moet dan (gedeeltelijk) worden overgenomen. Niet iedere cliënt vindt dat prettig.

Onderstaande tips kunnen helpen:

 • Hou altijd rekening met de eigenwaarde van de cliënt. Neem de tijd.
 • Bouw het vertrouwen op en wees vooral geduldig.
 • Zorg voor een goede sfeer, geef de cliënt complimenten.
 • Praat in korte, duidelijke zinnen.
 • Maak zowel begin als eind van het mondzorg-moment duidelijk (verbaal of non-verbaal).
 • Lukt het niet? Forceer niets, probeer het op een ander tijdstip.
 • Is volledige mondzorg te belastend? Misschien lukt het om ’s morgens alleen de onderkaak en ’s avonds de bovenkaak te verzorgen.

In deze folder staan heldere poetsinstructies en handige tips voor de mondverzorging van kwetsbare mensen.