Medicijngebruik en de tandarts

Medicijngebruik en de tandarts, wij krijgen hier vaak mee te maken. Er zijn een aantal belangrijke punten omtrent medicijngebruik en de tandarts die wij in deze blog graag toelichten. In alle verzorgingstehuizen en instellingen gebruiken bijna alle mensen 5 verschillende soorten medicatie of zelfs meer. Ongeveer 11 miljoen mensen in Nederland gebruiken regelmatig medicijnen. Dat is veel! In principe kun je zonder problemen medicijnen slikken wanneer je een bezoek brengt aan de tandarts. Wij raden wel aan om aan de tandarts of mondhygiënist door te geven welke medicijnen er worden gebruikt en welke dosering er wordt gebruikt. Indien de tandarts niet op de hoogte is van het medicijngebruik kan dat ernstige gevolgen hebben. Medicijngebruik kan bijvoorbeeld een negatieve invloed hebben op de behandeling en zelfs op het herstel ná de behandeling. Bovendien kan het ook gevolgen hebben op het stellen van de juiste diagnose wanneer er problemen met je tanden of mond zijn. Het kan ook voorkomen dat de tandarts je medicatie voorschrijft voor het mond of tandprobleem dat is vastgesteld. Het is dan wel belangrijk dat dit veilig gebruikt kan worden met de medicatie die op dat moment al gebruikt wordt. Het is daarom ontzettend belangrijk dat je aangeeft welke medicijnen je gebruikt en welke dosering, zelfs als je denkt dat deze medicijnen niet van invloed zijn. Wij geven in deze nieuwe blog graag een aantal handige tips omtrent medicijngebruik en de tandarts. Lees verder!

Tips medicijngebruik en de tandarts voor je op een rijtje

  • Geef je medicijnengebruik én alle soorten medicijnen door aan de tandarts. Weet je niet precies welke medicijnen je allemaal gebruikt? Dan kun je een lijst opvragen via de apotheek en doorgeven aan de tandarts. 
  • Veranderd je medicijngebruik? Of krijg je bijvoorbeeld een andere dosering? Geeft dit dan ook tijdig door aan de tandarts. Dan kan de tandarts dit aanpassen in jouw dossier en hier rekening mee houden tijdens jouw bezoek. 
  • Gebruik je medicijnen waar je een droge mond van kunt krijgen? Dan is het verstandig om voor je bezoek aan de tandarts een spray te gebruiken of een snoepje in te nemen waardoor je weer meer speeksel gaat produceren. Een droge mond tijdens je bezoek aan de tandarts kan als erg onprettig worden ervaren. 
  • Wanneer je jouw medicijngebruik doorgeeft aan de tandarts kan de tandarts op basis daarvan ook een beter advies geven om de mondgezondheid in combinatie met jouw medicijnen te verbeteren. Daarnaast kan hij tips geven over de beste mondverzorging in combinatie met de medicijnen die je gebruikt. 

Wat vond jij van onze tips voor medicijngebruik en de tandarts? Heb jij jouw medicijngebruik doorgegeven aan jouw tandarts? Zo niet, vergeet dit dan niet te doen! Heb je nog vragen? Neem dangerust contact met ons op. Benieuwd naar meer informatie en handige tips? Lees meer!