Meer plezier in je werk als professional in mondzorg

Om het maximale uit je leven te halen, zal je veel uren per week moeten werken. Zo kom je niet alleen rond, maar kun je ook de dingen doen waar je blij van wordt. Aangezien je heel wat uren op je werk zal doorbrengen is het belangrijk dat je je werk leuk vindt en dat je met plezier naar je werk gaat. In onzekere tijden met pandemieën en verschillende crises is het soms lastig om positief te blijven en dit neem je logischerwijs mee naar je werk. Als professional in de zorg is het echter van groot belang om positiviteit op de werkvloer te bevorderen en jouw cliënten met de hoogste kwaliteit kunt behandelen. We geven je graag wat tips om het werkplezier te verhogen, zodat je doordeweekse dagen een stuk aangenamer worden.

Wat is werkplezier?

Met plezier naar je werk gaan is een vereiste om als professional in de mondzorg te kunnen functioneren. Aangezien het een beroep is waarbij je voornamelijk met mensen werkt, is het wel zo handig als je dit ook leuk vindt om te doen. Daarnaast zijn deze mensen afhankelijk van jouw expertise en kwaliteit van zorg. Daarom is werkplezier essentieel, zodat je de beste zorg kunt verlenen en altijd nét dat stapje verder gaat dan anderen zouden doen. Werkplezier bestaat niet alleen uit het naar je zin hebben op je werk, maar ook uit een ontspannen werksfeer, kunnen bouwen op je collega’s en een heldere gang van zaken. Een positieve werksfeer zonder al te veel stress verhoogt direct jouw werkplezier en dat zal je patiënt of cliënt merken.

Hoe kun je werkplezier vergroten?

Er zijn meerdere manieren om je werkplezier te vergroten. Als eerste is de sfeer op de werkvloer erg belangrijk. Door een goede band op te bouwen met je collega’s en leidinggevenden creëer je een vertrouwde sfeer. Het is fijn om af en toe ook je ei kwijt te kunnen bij je collega’s en door ze goed te leren kennen kun je deze band versterken.

Daarnaast is het aan te raden om je te blijven ontwikkelen. Door meerdere trainingen, workshops en coaching sessies te volgen, blijft je kennisniveau op peil. Zo leer je steeds meer over jouw vakgebied en blijf je niet jarenlang in dezelfde sleur hangen. Vaak kun je bijscholing via je werkgever verkrijgen zonder dat jij daar zelf extra kosten voor hoeft bij te dragen. Zo kun je je bijvoorbeeld van assistent door ontwikkelen preventie assistent of specialiseren voor een bijzondere doelgroep binnen de mondzorg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ouderen of mondzorg in de GGZ. Uitdaging zorgt voor meer werkplezier, dus ga dit zeker niet uit de weg!

Betekenisvol beroep

Tot slot willen we je nog wijzen op het volgende; het feit dat je betekenisvol werk kunt doen, zorgt er bij veel mensen in de zorg al voor dat ze met plezier naar hun werk gaan. Je hebt wellicht niet voor de makkelijkste branche gekozen, maar wel voor eentje waar je écht iets kunt betekenen voor de kwaliteit van leven van een hoop mensen. Het is goed om je dit regelmatig te realiseren, zodat je met volle inzet en heel veel plezier naar je werk kunt gaan. Fresh Unieke Mondzorg heeft als werkgever veel aandacht voor werkgeluk. Zo kun je via de Fresh Academy een traject aangaan om jezelf te ontwikkelen, bijvoorbeeld door middel van meditatie, coaching en opleidingen!